Bij Hidrodoe kunnen bezoekers spelenderwijs via wetenschap de waarde van water ontdekken. Naast educatief centrum en vrijetijdsaanbieder, willen ze ook een verschilmaker zijn. Hidrodoe speelt al jaren een actieve rol binnen het Reizen naar Morgen-netwerk en de bijbehorende kerngroep. Hoe ze in hun dagelijkse praktijk bouwen aan een toekomstbestendig en inclusief toerisme, vertellen ze graag tijdens een rondleiding op het aankomende netwerkmoment op 25 maart. Warm je alvast op voor dit evenement met een digitale blik achter hun schermen.
Natte handen
Het waterdoecentrum Hidrodoe in Herentals laat bezoekers via interactieve opstellingen en workshops kennismaken met water en wetenschap. Ze ontdekken hoe kostbaar water is en zet hen aan om kraanwater te drinken. Hidrodoe is onderdeel van watermaatschappij Pidpa. “De bezoeker mag overal aankomen en alles uitproberen,” vertelt Hilde De Laet, manager bij Hidrodoe, “De nadruk ligt hier echt op beleven en ontdekken.”
Van bij het prille begin is Hidrodoe lid van het Reizen naar Morgen-netwerk. Als toeristische attractie wil het belevingscentrum bijdragen aan een duurzamere en betekenisvolle beleving. “Vroeger was het aantal bezoekers het belangrijkst, maar nu streven we vooral naar een kwalitatieve ervaring”, vertelt Hilde. Om dat uitgangspunt breder ingang te laten vinden, is ze lid van de kerngroep van Reizen naar Morgen: “We vinden het belangrijk om mee te bouwen aan de RnM-visie en zetten ons hier dan ook actief voor in.”
Nog gastblijer
Hidrodoe wil evolueren naar een nog gastvrijere toekomst, want dat is één van hun kernwaarden. Een mooi voorbeeld daarvan is het Uitgestelde Gelukjes-initiatief. Bezoekers kunnen een drankje of snack betalen voor iemand die het financieel moeilijk heeft. Het team krijgt elke maand een gastvrijheidstip toegestuurd om hen te blijven prikkelen. Ook hebben ze de kans om jaarlijks werkbezoeken te brengen aan andere organisaties om inspiratie op te doen en hun netwerk uit te breiden.
Verder zet Hidrodoe sterk in op inclusiviteit. Zo is er een breed en toegankelijk wandelpad naar Hidrodoe en is alles rolstoeltoegankelijk. Het scherm aan de balie verwelkomt de bezoekers ook in gebarentaal. Wie wil, kan gebruik maken van een audiotour die je bij enkele opstellingen laat stilstaan en vertelt wat het is of wat je kan voelen. Op de tekstborden staan QR-codes die meer informatie geven of je kan de pagina laten voorlezen. “We willen een plek zijn waar iedereen zich welkom voelt,” benadrukt Hilde.
Hun plek koesteren
Hidrodoe zet ook volop in op duurzame en ecologische verbeteringen om de natuur op en rond hun locatie te ondersteunen. Om het watergebruik zo laag mogelijk te houden, gebruiken ze de innovatieve BluElephants-technologie om afvalwater te zuiveren en steeds opnieuw te hergebruiken. Ook staat er een insectenhotel langs het toegangspad met een heerlijk bloemenbuffet voor de insecten. Hidrodoe behaalde al 14 jaar op rij het Green Key label, een internationaal keurmerk voor duurzame toeristische bedrijven.
Het belevingscentrum heeft nog veel toekomstplannen en wil graag experimenteren met nieuwe dingen, maar zonder zichzelf te verliezen. “We blijven trouw aan onze identiteit en doen alles authentiek en met veel speelsheid,” zegt Hilde, “en soms moet je gewoon eens durven springen en uitdagingen aangaan.”
Netwerkevenement op 25 maart
Op 25 maart komt het Reizen naar Morgen-netwerk samen bij Hidrodoe. Je kan er in een informele sfeer netwerken, succesverhalen ontdekken en ervaringen delen. We sluiten de inspirerende namiddag af met een gezellige netwerkbabbel. Dit evenement is voorbehouden voor leden van het Reizen naar Morgen-netwerk. Ben je nog geen lid? Sluit dan aan om deel te nemen.