De stad Brugge heeft een enorme aantrekkingskracht. Maar dat de plek het label van UNESCO Werelderfgoed draagt en dat er naast de meest voordehandliggende bezienswaardigheden nog veel meer historisch erfgoed te ontdekken valt, daar kijken mensen vaak van op. Want het UNESCO label kreeg de stad natuurlijk niet voor niets. Diverse plekhouders vertellen vanuit heel verschillende invalshoeken over erfgoed en het belang hiervan voor toerisme en vice versa.
Brugge en de kracht van erfgoed
Geboren en getogen Bruggeling, Dieter Dewulf, bouwt, als directeur van Toerisme Brugge, volop aan de toekomst van zijn thuishaven. Diepgewortelde tradities en plekken inspireren hem. “We delen om dingen levend te maken en maken dingen levend om ze te bewaren”, stelt Dewulf. En dat is ook de kern van de Reizen naar Morgen-filosofie. “En eveneens de essentie van ons klavertjevier waar we in de beleidsvisie van de Stad Brugge mee werken. Het is een gelukssymbool dat ontstond in de middeleeuwen. Dus eigenlijk draagt het ook al een beetje erfgoed in zich.” Net zoals het moeilijk te vinden bloempje, is Brugge ook zeldzaam en bijzonder. Daarom verdient de stad het om extra gekoesterd te worden. “Het gaat ons dus niet alleen over méér bezoekers maar vooral om een béter toerisme dat ook voor een stuk een maatschappelijke meerwaarde brengt”, aldus Dewulf.
“Ik vind het een voorrecht om in deze erfgoedomgeving te mogen wonen”, gaat hij verder. Erfgoed draagt dus bij aan de levenskwaliteit van de inwoners van de stad. Maar het is ook een van de belangrijkste toeristische trekpleisters en dat is dan weer goed voor de ondernemers. Zij pikken een graantje mee van de goed draaiende economie die als gevolg van dat toerisme floreert. Lees hier hoe erfgoed een grote rol speelt voor het zakelijk toerisme.
Een zeer mooi voorbeeld van de Reizen naar Morgen-filosofie in onze stad is het project rond het Engels klooster. Vroeger een afgesloten plek, nu toegankelijk voor publiek. Op deze erfgoedlocatie woont al een florerende gemeenschap van zusters. Maar er wordt ook een nieuwe gemeenschap gevormd. Een gemeenschap van medewerkers, vrijwilligers, begeleiders van bezoeken, en waarbij ook heel wat inwoners van Brugge betrokken zijn. Meer daarover lees je hier.
Maar ook ondernemers gaan in lijn met Reizen naar Morgen aan de slag. Neem het voorbeeld van plekhouder en congres- en eventorganisator Geoffrey Van Hulle die, als zaakvoerder van True, heel wat internationale bezoekers op een intieme manier laat kennismaken met zijn authentieke stad. Meer daarover ontdek je hier.