Het toerisme van de toekomst
De Vlaamse kunstenaar Koen Vanmechelen is als internationaal befaamde en interdisciplinaire kunstenaar een van de meest veelzijdige denkers van zijn tijd. Hij plaatst zichzelf aan de samenvloeiing van kunst, wetenschap, filosofie en gemeenschap. Als eeuwige nomade trekt hij de wereld rond, op zoek naar antwoorden op fundamentele vragen over hyperactuele thema’s zoals identiteit, diversiteit en globalisering. Die antwoorden weeft hij aaneen tot indrukwekkende kunstwerken en projecten, waarvan LABIOMISTA in Genk zijn recentste verwezenlijking is.
Wanneer kunst en natuur één worden
LABIOMISTA is een uniek, evoluerend kunstwerk. Het is een site die de stad Genk en omgeving een internationale uitstraling geeft, maar de site is wel meer dan louter een toeristische trekpleister. In samenwerking met de stad Genk, Toerisme Limburg, de Vlaamse Overheid en een aantal private partners, heeft Koen Vanmechelen op de fundamenten van het mijnverleden en de oude dierentuin van Zwartberg een project uitgewerkt dat zijn visie op het vlak van identiteit, fertiliteit en bioculturele diversiteit weerspiegelt. Het werd Vanmechelens wonderlab: een tuin van orde en chaos, een arena van cultuur en natuur.
Ergens tussen de bewoonde wereld en de wildlife in Genk, vloeit zijn kunstproject samen met een groot stuk vrije natuur die hij intact heeft gelaten. Daarnaast kreeg de voormalige directeurswoning een grondige make-over – met respect voor het verleden – en werd het gebouw omgedoopt tot Villa OpUnDi. Naast Vanmechelens openluchtexpositie met tal van levende kunstwerken en installaties, biedt de site verder nog plaats aan workshops en educatie. Tot slot maken ook The Ark en The Battery, een buitengewone serre en een enorme arendskooi die onderdeel zijn van de studio van Koen, deel uit van de plek.
Ziel van de plek als uitgangspunt
Met LABIOMISTA heeft Koen Vanmechelen perfect de geest gevat van waar de toekomst van het toerisme in Vlaanderen rond draait. Hij heeft gezocht naar de ziel van de plek en laat deze terugspreken via zijn hedendaagse kijk op de interactie tussen dier, natuur, wetenschap, de lokale gemeenschap en ondernemers, en de blik van de bezoeker. De interactie tussen de talrijke bezoekers van over de hele wereld en de lokale gemeenschap met zijn diverse roots, zorgt voor een betekenisvolle ontwikkeling van de regio en een unieke ervaring voor de bezoeker.
Op zoek naar het DNA van de stad Genk
Om het unieke project nog meer te kaderen, vertelt Wim Dries – burgemeester van Genk – hoe ze eerst op zoek zijn gegaan naar het DNA van de stad. De diversiteit en multiculturaliteit, de sterktes van de stad, vormden het uitgangspunt om van hieruit te bouwen aan een project waarin kunst, cultuur en de natuur met elkaar in verbinding staan. De meerwaarde van dit project zit net in de nauwe betrokkenheid van de lokale bevolking – zij kwamen tenslotte met het idee op de proppen om met deze ‘gewonde plek’ iets te doen –, waardoor LABIOMISTA niet alleen iets teruggeeft aan de bezoekers, maar ook aan de gemeenschap zelf. Op die manier worden er wederzijdse verbanden gelegd tussen de bezoekers, de bewoners en ook de ondernemers.
Zin om in de hoofden van Koen Vanmechelen en Wim Dries te kruipen en hun volledige visie op de site LABIOMISTA te beluisteren? Bekijk dan hieronder de video van hun volledige keynote tijdens de Reizen naar Morgen-summit op 12 en 13 september 2019 in Brugge.