Tijdens de periode 2014-2018 herdacht niet alleen heel Vlaanderen de start van de Eerste Wereldoorlog 100 jaar geleden, maar ook de rest van de wereld was hier nauw bij betrokken.
Al decennia lang trekken mensen uit alle hoeken van de wereld naar de Westhoek om de vele begraafplaatsen, monumenten en musea die getuigen van het dramatische verleden te bezoeken. Tijdens deze eeuwherdenking nam dit bezoek aan de Westhoek niet af, integendeel. Deze vorm van toerisme zorgde voor een enorme positieve dynamiek tussen bewoners, ondernemers, toeristen en de overheid. Het project heeft nogmaals aangetoond waarom herdenkingstoerisme een uniek gegeven is en hoe een intensieve voorbereiding een van de sleutels vormt tot het succes ervan.
Ruimte voor betekenis en reflectie
Het WOI-toerisme is weliswaar een manier om het erfgoed en de bijbehorende geschiedenis te bewaren, maar er moet ook plaats zijn voor betekenis en reflectie. Het is belangrijk om de verhalen en het erfgoed van de Eerste Wereldoorlog op een gepaste manier te benaderen en deze met de juiste toon verder te vertellen. Daarom heeft het Westtoer-team zeven basisprincipes uitgewerkt, die deel uitmaken van het kader van een ethisch en meerstemmig herdenkingstoerisme tijdens de 100-jarige herdenking van de Eerste Wereldoorlog. Een van die zeven basisprincipes, ‘goed gastheerschap’, is niet alleen voor hen een stokpaardje, maar maakt ook een belangrijk onderdeel uit van het Reizen naar Morgen-verhaal. Goed gastheerschap getuigt van respect voor de bezoeker. Het is essentieel en vertaalt zich in een kwaliteitsvol onthaal en inhoudelijke duiding op de verschillende sites. Concreet werd er bijvoorbeeld voor gezorgd dat de bezoekersstromen zoveel mogelijk gespreid werden in tijd en ruimte. Op die manier draagt de community bij tot de sereniteit van een bezoek aan het oorlogserfgoed.
Verbonden door eenzelfde verhaal
Ook in 2020 staat het Westtoer-team niet stil en zullen ze tal van activiteiten organiseren om dit stukje van de geschiedenis levend te houden. Het is tenslotte een verhaal dat mensen van over de hele wereld met elkaar verbindt en natuurlijk ook met de regio. Met het ‘Feniks’-project bundelen gemeenten en musea van de Westhoek hun krachten. Thematische tentoonstellingen en publieksevenementen brengen onder meer het verhaal van de heropleving van de regio, en wandel- en fietsroutes nemen bezoekers mee langs de markantste wederopbouwsites in de Westhoek. Kortom, de herdenking zal enerzijds zorgen voor het blijvend herinneren en bewaren van het oorlogserfgoed voor toekomstige generaties, en anderzijds voor het verhogen van het toeristisch rendement.
Zin en tijd om te beluisteren hoe het Westtoer-team het Reizen naar Morgen-verhaal vertaalt in het herdenkingstoerisme rond ‘100 jaar Groote Oorlog’? Bekijk dan hieronder de video van de volledige keynote tijdens de Reizen naar Morgen-summit op 12 en 13 september 2019 in Brugge.