Op wandel in Mechelen | Keuzeworkshop Reizen naar Morgen-congres

In de dichte omgeving van Lamot vind je heel wat mooie voorbeelden van Reizen naar Morgen. Je krijgt de kans om hierover meer te weten te komen op het Reizen naar Morgen-congres op 1 oktober. Een van de keuzeworkshops is namelijk een bijzondere wandeling door Mechelen, waarbij je ook kennismaakt met een aantal Reizen naar Morgen-protagonisten.

Waar de Dijle ons naartoe voert

We starten de wandeling van Lamot langs het Dijlepad. Dit drijvend wandelpad laat ons de Dijle van dichtbij beleven. Zo ontdek je dat er aan de kademuren verrassend veel verschillende planten groeien, waaronder zeldzame varens. Je komt ook meer te weten over het masterplan Binnendijle van de stad Mechelen om projectontwikkeling en heraanleg langs de Dijle te stroomlijnen volgens de nieuwe Bauhaus-principes duurzaam-mooi-samen.

Huis De Grooten Zalm

Aan de Zoutwerf verlaten we het Dijlepad en houden we halt voor Huis De Grooten Zalm. De gevel uit de 15de eeuw was het eerste renaissancebouwwerk benoorden de Alpen en kenmerkt zich door de drie klassieke zuilen: beneden Dorisch, dan Ionisch en bovenaan Korintische kapitelen. 

In dit gebouw is nu het Hannah Arendt Instituut gevestigd. Dit instituut heeft als leuze research.rethink.react en wil meewerken aan een stabiele, pluralistische en democratische samenleving waar iedereen zich betrokken voelt. Ze maken wetenschappelijke kennis over burgerschap, stedelijkheid en diversiteit toegankelijk voor beleidsmakers, professionals en burgers. Hiervoor wordt onderzoek gevoerd en worden lezingen, workshops en trainingen georganiseerd. 

Bruggen bouwen

We steken over de Dijle langs de Grootbrug, de oudste stenen brug. Naast de drie bogen waar de Dijle door stroomt, is er nog een vierde dichtgemetseld. Langs hier voeren vroeger de schepen langs de Ijzerenleen tot aan de toenmalige vismarkt, tot de overwelving in de 17de eeuw. Langs de Ijzerenleen bekijken we de ijzeren leuningen die de straat haar naam gaven.

Schepenhuis

In het Schepenhuis krijg je meer uitleg over de nieuwe wandeling ‘Als muren konden praten’. Op deze luisterwandeling met speciaal ontwikkelde luisterhoorns, kan je op verschillende plaatsen in de stad gesprekken uit het verleden afluisteren. Voor doven werden de gesprekken door acteurs opgenomen in Vlaamse gebarentaal, slechthorenden kunnen de audio koppelen met hun hoorapparaten. Voor blinden en slechtzienden werden de locaties in braille uitgewerkt. Mensen met autisme kunnen hun bezoek op voorhand voorbereiden met een stappenplan. Mensen die Nederlands leren en mensen met een lichte mentale beperking, kunnen op stap met een aangepaste versie. Drempels en toegankelijke toiletten onderweg, werden in kaart gebracht en zijn via Google maps beschikbaar.

‘Als muren konden praten’ wordt aangeboden volgens het principe pay what you can. De bezoeker bepaalt zelf de prijs die hij kan betalen, zo wordt de wandeling ook toegankelijk voor mensen met beperkte financiële middelen. De inkomsten worden ingezet om Mechelaars die in armoede leven, van cultuur, sport en vrije tijd te laten genieten via de UiTpas met kansentarief.

Dit initiatief kadert in een breder project dat de Bourgondische renaissance immersief beleefbaar maakt in Mechelen. Zo werd er een augmented reality-beleving in de Sint-Romboutstoren toegevoegd, werden VR-kijkers geplaatst op de Skywalk, in het Schepenhuis en het Museum Hof van Busleyde, en werd Museum Hof van Busleyden vernieuwd met een prachtige tuin geïnspireerd door de Besloten Hofjes. Daarnaast werden er onder de noemer ‘Mond vol Mechelen’ met een echte foodarcheoloog smaaksensaties gemaakt met een knipoog naar de Bourgondiërs.

Verder door het centrum

Van het Schepenhuis wandelen we over de Grote Markt en slaan we in de Zakstraat af langs een heropend vlietje. De oude vlieten worden stelselmatig heropend. Waar dat niet mogelijk is, duiden cirkels op de bestrating aan waar vroeger vlieten liepen. Dat is aan het einde in de Muntstraat goed te zien.

Via de Botermarkt en een stuk Bruul vervolgt de wandeling naar de Sintemettetuin, een kleine groene oase van stilte achter de drukke winkelstraat. Hier bevindt zich het paviljoen voor de kamerbeiaard, gebruikt door de Koninklijke Beiaardschool Jef Denyn. De school is de wereldreferentie voor beiaardiers en UNESCO erkende de beiaardcultuur als een voorbeeldpraktijk in het borgen van immaterieel cultureel erfgoed. In september worden ‘Boterhammen in het park’ georganiseerd: iedereen is uitgenodigd te picknicken tijdens de middagpauze, terwijl de kamerbeiaard wordt bespeeld.

We verlaten de tuin langs de Lange Schipstraat en komen via Nauwstraat en Vismarkt aan de Beethovenbrug terug aan bij Lamot. Hopelijk geniet je van deze wandeling vol beleving en kan ze jou ook heel wat inspiratie bieden om zelf verder met Reizen naar Morgen aan de slag te gaan.