Het doel van het ‘Reizen naar morgen’- netwerk is om samen Vlaanderen nog meer te laten groeien als een florerende bestemming door een groeiende groep van...
De drijvende kracht achter het Reizen naar Morgen-netwerk is een kerngroep met diverse spelers uit het toeristische speelveld in Vlaanderen. Zij zullen het netwerk blijvend aanwakkeren, mobiliseren en voor relevante activiteiten zorgen.
De Reizen naar Morgen visie vertrekt vanuit de positieve kracht van toerisme en zoekt evenwicht in de meerwaarde voor bewoners, bezoekers en ondernemers en dit met respect voor de plek.
Toerisme Vlaanderen is al enkele jaren op reis naar morgen, op zoek naar een nieuwe vorm van toerisme, die voor alle betrokkenen meer te bieden heeft. Wie zijn die betrokkenen? In de eerste plaats de reiziger of bezoeker zelf, maar ook de bewoner, de plaatselijke ondernemer en de overheid.
Een zomerse dag in het Dr. Guislain museum in Gent. We spreken met artistiek directeur Bart Marius over de Reizen naar Morgen toekomstvisie. En hoewel ze niet echt bij dit traject betrokken waren, blijkt al snel dat wat het museum al jaren doet hier wonderwel bij aansluit. Door muurtjes af te breken tussen bewoners, bezoekers en kunstenaars. Door deze unieke historische site te laten spreken in...
Welkom in ons verhaal over een toekomst van reizen en gastvrijheid, een verhaal dat zichzelf aanhoudend herschrijft terwijl we erover spreken. Het verhaal ontvouwt zich in het Vlaamse agentschap voor Toerisme, ‘Toerisme Vlaanderen’, haar steunpunt Vakantieparticipatie en het netwerk ‘Iedereen Verdient Vakantie’.
We willen verder bouwen aan onze toeristische aantrekkingskracht. Om daarin ook morgen succesvol te zijn, moeten we rekening houden met heel wat veranderingen en onzekerheden. Ons uitgangspunt bij het formuleren van ons toekomstbeeld is, dat we geloven in de positieve kracht van toerisme. Deze kracht moeten we versterken om evenwicht te brengen zodat bestemmingen in Vlaanderen kunnen floreren.
Een jaar lang hebben we samen met verschillende partners binnen en buiten de toeristische sector nagedacht over de transformerende kracht van toerisme voor de bezoeker, bewoner én bestemming. Het resultaat van dit co-creatief denkproces hebben we gebundeld in het magazine ‘Reizen naar morgen’. Benieuwd naar jouw idee, hoop of droom voor het toerismebeleid van de toekomst!
De Nederlandse hoogleraar Jan Rotmans is expert op het vlak van transitiekunde en duurzaamheid. In het begin van zijn carrière werd hij niet altijd au sérieux genomen in zijn strijd voor een gezonde, eerlijke en duurzame samenleving, en met zijn theorieën over transitie.
Het toerisme van morgen zal geworteld zijn in lokale gemeenschappen. In buurten, dorpen en steden die floreren en net daardoor enthousiast bezoekers willen verwelkomen. Een florerende gemeenschap is stevig verbonden met haar plek, waar mensen samenwerken, bezoekers kunnen thuiskomen en bewoners hun liefde voor de plek koesteren en doorgeven.
Verbinding, verspreiding en meer body geven aan je regio. Deze combinatie zorgt volgens Vincent Laroy, schepen van toerisme in Lievegem en voorzitter van Toerisme Meetjesland, voor een kwalitatief toerismebeleid.
Enkele jaren geleden zocht de Oost-Vlaamse gemeente Kaprijke een nieuwe publiekstrekker. Jasja Valckx, afdelingshoofd Leven en Genieten, ging samen met haar team en de Kaprijkenaars op zoek naar een concrete invulling van die “toeristische leemte”. En die werd gevonden, met dank aan Reizen naar Morgen.
Op 26 en 27 oktober verdiepten we ons in de rol van ‘een plek’ en hoe die onze beleving van erfgoed bepaalt. Een thema dat heel nauw samenhangt met de visie Reizen naar Morgen.
Met Museum aan Huis legden buurtbewoners de fundamenten van een duurzame connectie tussen mens en kunst, en dat binnen de vier muren van een plek bomvol unieke en persoonlijke verhalen.
De visie van Reizen naar Morgen vertaalt zich bij de stad Mechelen naar een transversaal beleid waarbij de grote kernwaarden zich nestelen in alles wat ze doet.
Een gezellige cottage, een moderne villa aan de bosrand, glamping of een back to basics-boomhut: ons land barst van logies die op geheel eigen wijze hun gasten een totaalbeleving bezorgen. Voor inspiratie en ondersteuning kunnen ze onder meer terecht bij Logeren In Vlaanderen.
Reizen naar morgen, dat doe je niet op één dag. Vraag dat maar aan Els Meersschaert. Al zes jaar lang werkt zij als zelfstandig facilitator mee aan de weg naar de toekomst van toerisme.
Willy Van Zandweghe is eigenaar van zijn eigen B&B, ‘De Hemelse Polder’, is ook voorzitter van de toeristische raad van Sint-Laureins én momenteel ondervoorzitter van Toerisme Meetjesland.
De drijvende kracht achter het Reizen naar Morgen-netwerk is een kerngroep met diverse spelers uit het toeristische speelveld in Vlaanderen. Zij zullen het netwerk blijvend aanwakkeren, mobiliseren en voor relevante activiteiten zorgen.
De Reizen naar Morgen visie vertrekt vanuit de positieve kracht van toerisme en zoekt evenwicht in de meerwaarde voor bewoners, bezoekers en ondernemers en dit met respect voor de plek.
Het doel van het ‘Reizen naar morgen’- netwerk is om samen Vlaanderen nog meer te laten groeien als een florerende bestemming door een groeiende groep van betrokkenen uit de brede toeristische sector te connecteren, inspireren en sensibiliseren. Het netwerk biedt zijn leden praktische tools aan waarmee ze Reizen naar Morgen in de praktijk kunnen brengen.
Wanneer je een dag plant om de nodige handvaten aan te reiken om actief met de Reizen naar Morgen-visie aan de slag te gaan, om doelbewust met gelijkgestemde reisgezellen in gesprek te gaan en elkaar te inspireren, laat het dan meteen een zijn met een heerlijke herfstzon zoals die van afgelopen 7 november.