Dichte bossen, uitgestrekte velden, kabbelende rivieren en beekjes. Ook in Vlaanderen hebben we prachtige landschappen. Een natuur die inspireert, charmeert en transformeert heeft een impact op het floreren van een bestemming. En er is geen betere plek die dit bewijst dan ons prachtige Limburg.
RivierPark Maasvallei
Limburg heeft zoveel moois. Vlakbij het Nationaal Park Hoge Kempen, vinden we een andere trekpleister; RivierPark Maasvallei. Een vruchtbaar stuk land, want de rivier trad hier uit haar oevers, wat een even vruchtbaar project voor de streek, haar inwoners, haar ondernemers en bezoekers voortbracht.
Uniek potentieel
“We richtten RivierPark Maasvallei op rond het jaar 2010, omwille van het grote potentieel dat hier lag.” Katrien Schaerlaekens is projectleider van het RivierPark Maasvallei. Hier zijn wandel- en fietsroutes langs de verschillende dorpen van de Vlaamse Maasgemeenten. “Je bent hier in een unieke streek, in een grensoverschrijdend gebied dat meer is dan één dorp of één natuurgebied”, legt Schaerlaekens uit. “Dat betekent voor mij, als plekhouder, dat ik vooral mensen wil enthousiasmeren en partners met elkaar wil verbinden, zowel in, buiten als met de streek.”
Als er natte periodes zijn wordt het gebied deels ingenomen door de Maas, maar als dat niet het geval is, verschijnt er een uniek natuurgebied in de plaats. De oppervlakte verdubbelde in de afgelopen tien jaar waardoor de biodiversiteit zelfs verdrievoudigde. En daarmee ging de natuur – maar ook het toerisme en de recreatie – erop vooruit. Ook voor de bewoners is dit fijn. Waar de Maas vroeger de achterkant van hun leefomgeving was, is dat, dankzij allerlei rivierprojecten, de voorkant geworden. Diezelfde bewoners zijn soms eveneens toeristische ondernemers en ook voor hen is de Maasvallei een rijkdom. Fietsers, kajakkers, bootvaarders en liefhebbers van andere outdooractiviteiten kunnen mee genieten van de natuurontwikkeling.
“Reizen naar Morgen betekent voor mij ‘op maat van de streek’. Niet groeien om te groeien, maar kwaliteit eerder dan kwantiteit”, besluit Schaerlaekens.
Verhalen die verbinden
Voor de mooiste verhalen over RivierPark Maasvallei moet je bij journalist Marco Mariotti zijn. Als geboren en getogen Maasmechelaar deelt hij de prachtigste verhalen over het Maasland via verschillende kanalen waaronder het voorleesboek ‘Ooit aan de Maas‘. “Omdat mensen vaak vergeten hoe mooi het hier is”, luidt het.
Een rivier, een heirbaan waar de Romeinen passeerden, de mosasaurus die hier miljoenen jaren geleden zwom. Mariotti kan erover blijven praten. En hij is niet de enige. Hij krijgt veel reacties van mensen die hun verhaal delen.
Omdat Mariotti ervan overtuigd is dat dit verhalen zijn die mensen graag horen besloot hij digitale gidsbeurten te begeleiden via de app Runnin’ City die iedereen kan downloaden. Uiteindelijk zullen er ook fysieke wandelroutes uitgerold worden waarin de rol van de natuur cruciaal is. “Je vindt hier een schoonheid die je nergens anders vindt.”
Terug naar de heimat
Reizen naar Morgen wil dat iedereen baat heeft bij het floreren van een plek. Dat is waarom ondernemers, net als bewoners, hierin ook een belangrijke rol spelen. Dankzij hun bijdragen kan een florerende plek een inspiratie vormen voor alle betrokkenen.
In het geval van Tine Janssen kan je dat bijna letterlijk nemen. Na 15 jaar in het buitenland keerde ze terug naar de Maasvallei, haar heimat, om een toeristische start-up te beginnen. “De Zoenebloem is een pluktuin die ligt op de velden van het domein Ommersteyn, onderdeel van de zorggroep Arum”, vertelt Janssen.
Volwassenen werken mee in de groentetuin en verzorgen de 500 geiten die er rondlopen. Vaak gaat het om mensen die moeite hebben om op een reguliere manier mee te draaien in de maatschappij. “Daar proberen we extra aandacht voor te hebben.” Maar ook kinderen zijn hier welkom om te leren over de natuur en zich ermee verbonden te voelen. Er is een pick&go waar mensen hun eigen groenten kunnen plukken maar ook een hoevewinkel met zelfgeteelde producten. In de zomer kan je hier ook nog eens ijsjes scoren van zelfgemaakte geitenmelk. “Mensen zijn op zoek naar dingen die er echt toe doen, eenvoudige dingen, de kleine gelukskes, de kleine plukgelukskes… Je zit hier echt op de eerste rij.”