Binnen de visie van Reizen naar Morgen is in verbinding staan met anderen en je omgeving een belangrijke pijler om tot een florerende bestemming te komen. Maar dit connecteren gebeurt niet enkel van mens tot mens. Het kan ook heel wat abstracter zijn, zoals bijvoorbeeld het gevoel dat je ervaart bij het zien van een kunstwerk. Met Museum aan huis legden buurtbewoners de fundamenten van een duurzame connectie tussen mens en kunst, en dat binnen de vier muren van een plek bomvol unieke en persoonlijke verhalen.
Musea zijn een heerlijk toevluchtsoord, want wat is er fijner dan kuieren door een expositieruimte en al die wonderlijke kunst in je op te nemen? Om de vele verhalen die erachter schuilen te ontdekken? De buitenwereld en de innerlijke belevingswereld van kunstenaars en kunstgenieters met elkaar in verbinding te brengen, dat is wat het initiatief Museum aan Huis wil doen.
Tien kunstwerken op tien bestemmingen
Het Museum van Elsene – gesloten tot 2024 wegens uitbreidingswerkzaamheden – en vzw Patrimoine à roulettes zetten in 2018 samen Museum aan Huis op poten. Dit gebeurde in het kader van het Duurzame wijkcontract Atheneum (Brussel). Twee weekends per jaar stallen tien buren die in de wijk rondom het museum wonen kunst uit die deel uitmaakt van de collecties. Ze nodigen bezoekers uit in eigen woonkamer om hun persoonlijke favorieten te komen bewonderen.
Dit participatieve project zorgt voor een duurzame verbinding tussen de buurtbewoners onderling, tussen bewoners en bezoekers, maar ook voor een speciale connectie met het museum en al wie van kunst houdt. Dat alles met respect voor de plek en de ziel van de werken. Met Museum aan Huis kom je aan de hand van een uitgestippelde burenroute op meerdere unieke locaties terecht. Je kan met andere woorden tien verschillende kunstwerken in tien diverse contexten bewonderen: dat is misschien wel een schilderij in een moderne keuken, een beeldwerk in een eclectische woonkamer of een fotoreeks in een kleurrijke hal.
Museum aan huis is een collectieve inspanning van de buurtbewoners rondom het museum en toont prachtig aan wat er mogelijk is wanneer mensen werkelijk in gesprek gaan met elkaar en ruimte laten voor nieuwe ideeën. Behalve een inspirerende en veilige omkadering om samen van kunst te genieten, bracht het ook nog eens een prestigieuze award op. Eind 2021 mocht het initiatief de Prijs Art Explora in de wacht slepen. Dat moedigt projecten aan die een nieuw publiek kunnen aanspreken, in het bijzonder mensen die minder vertrouwd zijn met culturele instellingen. Op het lijf geschreven, toch?
Laatste editie
Het initiatief wordt dan ook met veel trots gedragen door deze gastgezinnen die als rasechte curators-voor-twee-dagen de zelf uitgekozen kunstwerken de eerste dag aan vrienden en familie presenteren, om ze daarna voor het publiek open te stellen. Ze nodigen daarmee iedereen uit om deze op maat gemaakte tentoonstelling te ontdekken.
Sinds de eerste editie volgden er nog acht sessies die heel wat mensen, net als de (internationale) pers en kunst- en cultuurinstellingen, konden bekoren. Wie de burenexhibitie graag (nog) eens wil meemaken, kan op zondag 3 december nog deelnemen aan de tiende en laatste editie van Museum aan Huis. Het evenement start aan het Blyckaertsplein vanaf 13 uur en je wordt in de huizen verwelkomd tot en met 18 uur. De toegang is gratis en je volgt je eigen route.
Museum aan Huis is een initiatief van de gemeente Elsene met de steun van de Federatie Wallonië-Brussel. Meer info vind je hier.