Eén dag vol inspirerende cases, boeiende sprekers, interessante gesprekken en workshops, leverde je een pak ideeën op die haalbaar en betaalbaar zijn. Met gelijkgezinde ondernemers en organisaties zochten we samen naar hoe beleving te creëren, locals te betrekken, de connectie met de plek te versterken, duurzaamheid te vergroten en nog veel meer. Je gaf mee vorm aan een toekomstbestendig toerisme dat meerwaarde biedt voor alle betrokkenen.
- Nog even nagenieten van onze bijeenkomst? Bekijk dan zeker het fotoverslag in onze Facebook-groep of op onze LinkedIn-pagina.
- Bekijk de video
- Lees hier het verslag van enkele hoogtepunten:
- Het Reizen naar Morgen-congres: een terugblik
- Kees Klomp over betekeniseconomie
- Reizen naar Morgen 2.0: stilstaan bij de visie en samen vooruitdenken
- De Reizen naar Morgen-broeikas: waar ideeën kunnen groeien door kruisbestuiving
- Panelgesprek Reizen naar Morgen-congres
- Het waarom van het Reizen naar Morgen
- Wordt het morgen beter?
Programma
09.00 uur: ontvangst in het congres- en erfgoedcentrum Lamot in Mechelen
09.30 uur: verwelkoming door Björn Siffer, schepen van toerisme bij stad Mechelen en Peter De Wilde, CEO van Toerisme Vlaanderen - Auditorium
10.00 uur: Kees Klomp laat ons kennismaken met 'betekeniseconomie' en schetst de belangrijkste kansen van deze benadering voor toeristische ondernemers - Auditorium. Lees hier meer over de plenaire sessie gegeven door Kees Klomp.
11.00 uur: pauze
11.30 uur: voorstelling van vier inspirerende voorbeelden van Reizen naar Morgen - Auditorium
- Museum aan Huis, initiatief van Museum van Elsene
- Wijntoerisme in het Hageland
- Boer zkt bank in Sint-Laureins
- Giftshop Gent
12.30 uur: gezellige vegetarische netwerklunch met lokale producten
13.45 uur: start van keuzeworkshop 1
15.00 uur: start van keuzeworkshop 2
16.30 uur: moderator Mieke Dumont overloopt samen met enkele deelnemers wat we meenemen van de dag - Auditorium
16.45 uur: slotwoord door de kerngroep van het Reizen naar Morgen-netwerk (Rebekka Koch en Erik Hennes) - Auditorium
17.00 uur: netwerkbabbel
Overzicht keuzeworkshops
Als deelnemer kon je twee van de vijf aangeboden workshops volgen tijdens het congres.
1. Starterspakket Reizen naar Morgen
Hoe ga je concreet aan de slag met Reizen naar Morgen? Ervaren Reizen naar Morgen-reizigers reiken je enkele tools aan en verklappen je hun beste tips en tricks.
2. Reizen naar Morgen 2.0
Zes jaar geleden werd de Reizen naar Morgen-visie ontwikkeld. We gebruiken daarbij het schema van de lindeboom die het evenwicht tussen bewoners, bezoekers, ondernemers, plekhouders en de plek symboliseert. Misschien is dit een goed moment om even stil te staan bij deze visie rond een toerisme dat meerwaarde biedt voor alle betrokkenen? Wat spreekt je hierin aan? Wat ontbreekt er misschien? Is dit beeld nog actueel genoeg of vraagt het wat bijsturing? Kunnen we de visie zelf nog sterker maken? Hoe verhoudt zich deze visie tot duurzaam, regeneratief of gemeenschapsgedreven toerisme? In deze workshop duiken we samen in de visie met een openheid om die nog meer actueel en levendig te maken.
3. Reizen naar Morgen-wandeling in Mechelen
In de dichte omgeving van Lamot vind je heel wat mooie voorbeelden van Reizen naar Morgen. Ontdek ze tijdens deze wandeling en maak kennis met een aantal protagonisten. Lees meer over de wandeling.
4. Reizen naar Morgen-broeikas
In deze Open Space leggen we nog prille projectideeën voor aan een diverse groep gesprekspartners. De collectieve kennis van de deelnemers aan deze workshop kan helpen om deze zaadjes te laten ontkiemen. Je kan met anderen brainstormen, eventuele vragen voorleggen, ideeën concretiseren en verfijnen en volgende stappen bepalen. Wie weet bevinden er zich wel enthousiaste partners in de zaal die mee dit zaadje tot een heuse Reizen naar Morgen-boom willen doen uitgroeien. Lees hier meer over de broeikas keuzeworkshop.
5. Namiddagworkshop Kees Klomp
In deze workshop gaan we aan de slag met het maken van impact. Hoe kun je als individu de wereld veranderen? Aan de hand van Klomps boek 'De Regenmaker' gaan we op zoek naar concrete manieren en middelen om een verschil te maken in transitieprocessen. Lees meer via deze link.