Mobiliteit, duurzaamheid en toerisme. Het zijn domeinen die sterk met elkaar verbonden zijn en waar we vandaag de dag niet meer omheen kunnen. Tijdens de Reizen naar Morgen-summit op 12 en 13 september in Brugge vond er dan ook een workshop plaats rond deze topics.
Tijdens deze leerrijke namiddag zorgde mobility expert Bart Busschaert (Scelta Mobility – uitgelichte afbeelding bovenaan) voor enkele tips & tricks op het vlak van (duurzame) mobiliteit, toerisme en recreatie. De toelichting over DeWaterbus in Antwerpen – door Sabine Denissen van de stafdienst departement Vrije Tijd van de Provincie Antwerpen – en over het mobiliteitsplan van Provinciedomein De Schorre – door Alex Ternier – zorgde vervolgens voor de praktische noot en toonde aan dat duurzame mobiliteit in een florerende bestemming effectief mogelijk is. Onder het motto “leren van elkaar, werkt drie keer efficiënter dan formeel leren”, creëerde de workshop tijd en ruimte om ideeën over mogelijke valkuilen en opportuniteiten met elkaar uit te wisselen.
DeWaterbus: van bewoner naar toerist
DeWaterbus is al enige tijd een populair fenomeen in en rond Antwerpen. Het concept? Een boot brengt je voordelig, snel en duurzaam (want collectief) van en naar de stad en de haven. Als een duurzaam en tijdsefficiënt alternatief vervoersmiddel is DeWaterbus ondertussen al erg ingeburgerd wat het woon-werkverkeer van en naar Antwerpen betreft. Maar ook als vervoersmiddel voor de recreant/toerist brengt DeWaterbus heel wat mogelijkheden om vanuit ’t Stad het hinterland te bereiken. De omgeving rond Antwerpen biedt namelijk een ruim scala aan activiteiten in en rond de natuurgebieden. Een geniaal idee, maar eentje dat enkel kan werken als het aankomst- en vertrekpunt aantrekkelijk is gemaakt met bijvoorbeeld (tijdelijke) horecazaken, de mogelijkheid tot fietsverhuur en -herstel en voldoende streek- en buurtinformatie om de recreant/toerist op weg te helpen. Door er een goed doordacht toeristisch punt van te maken, zal de plek een meerwaarde vormen voor zowel de bewoners als de bezoekers.
De Schorre: next level mobiliteitsplan
Provinciedomein De Schorre in Boom moet wel hét bekendste provinciedomein van België zijn. Als thuisbasis van onder meer het jaarlijkse festival Tomorrowland is het een drukbezochte plaats door menig recreant/toerist, maar ook buurtbewoners gebruiken het domein graag als hun ‘park’. Een (internationaal) frequent bezochte plek zoals deze, heeft een mobiliteitsplan op maat nodig. Zeker als je weet dat De Schorre in stedelijk gebied ligt. Gelukkig wist mobiliteitsexpert Bart Busschaert hier raad mee en werkte hij een next level mobiliteitsplan uit. Afhankelijk van de grootte van het evenement, werkt het domein met vier verschillende scenario’s, waarbij wordt ingezet op verkeerscoördinators, een verhoogd aanbod aan trein- en busverkeer, extra (fiets)parkings en nog veel meer. En dat telkens met het oog op zo min mogelijk overlast voor de buurtbewoners.
Zes tips om een duurzame, recreatieve mobiliteit te creëren:
- Onderzoek. Ga na wat de modi en paths zijn die je bezoekers gebruiken om ter plaatse te geraken.
- Beslis op basis van je onderzoek welke maatregelen je moet/wil/kan nemen en ga na welke tools je hiervoor nodig hebt.
- Bied je bezoeker zoveel mogelijk opties aan, zodat hij/zij gemakkelijk een juiste keuze kan maken.
- Ga op zoek naar de juiste triggers en incentives om je bezoekers over de streep te trekken om hun verplaatsingsgedrag te veranderen.
- Maak van de verplaatsing een beleving op zich.
- Hou vol. Een gedragsverandering heeft vaak tijd nodig, dus panikeer niet als je inspanningen meer van jou eisen dan dat ze in eerste instantie opbrengen.
Een mobiliteitsplan, hoe begin je daaraan?
Stap 0: Locatiekeuze
Kies een locatie dicht bij je doelpubliek en een plek met voldoende basisinfrastructuur.
Stap 1: Analyse
Analyseer de bereikbaarheid, het mobiliteitsprofiel van je bezoekers en de mogelijke lacunes.
Stap 2: Maatregelenpakket
Stel een mobiliteitsplan op en integreer infrastructurele ingrepen, verkeers- en mobiliteitsmaatregelen.
Stap 3: Implementatie
Overleg je mobiliteitsplan met mogelijke partners.
Stap 4: Evaluatie
Evalueer je mobiliteitsplan en pas aan waar nodig.
Foto’s: AF-Fotografie