Plantentuin van Meise bouwt aan een duurzame toekomst

De Plantentuin van Meise zet zich in voor een duurzame toekomst door biodiversiteit te behouden en wetenschappelijk onderzoek te bevorderen. In samenwerking met de lokale gemeenschap en ondernemers werkt de tuin aan innovatieve initiatieven, zoals klimaatneutraliteit tegen 2050. Zo draagt de Plantentuin bij aan een groenere planeet voor de komende generaties.

Een groene toekomst

De Plantentuin van Meise is een van de grootste botanische tuinen van Europa. Het domein bevat een indrukwekkende collectie van duizenden plantensoorten uit de hele wereld, waaronder zeldzame en bedreigde varianten. Het doel is niet alleen het bewaren van de verschillende planten, maar ook het bevorderen van wetenschappelijk onderzoek en het educatief informeren van het publiek over het belang van biodiversiteit. “We willen laten zien hoe cruciaal planten zijn voor onze toekomst en hoe we ze kunnen beschermen”, vertelt Koen Es, directeur publiekswerking. 

De Plantentuin werkt nauw samen met de gemeente Meise. Zo hebben bewoners gratis toegang tot de tuin. “We willen de lokale gemeenschap betrekken bij alles wat we doen”, zegt Koen. Daarnaast slaat de instelling geregeld de handen in elkaar met lokale ondernemers. Een voorbeeld daarvan is onze samenwerking met chocolatiers Leen en Joppe, van ‘Elle Chocolates’, die Plantentuin Pralines ontwikkelden. “Elke praline heeft een eigen verhaal. Met de bananenpraline willen we bijvoorbeeld aandacht vragen voor de bedreigde bananenplant”, aldus Koen. Ook is er een ondernemer in de buurt die kruidenwijn en kruidenazijn maakt, zoals magnolia-azijn. “We willen dat misschien wel gebruiken voor ons restaurant dat in 2025 zal openen”, bedenkt hij. 

Kinderen op een touwbrug

Klimaatneutraal

Bovendien zet de Plantentuin in op innovatieve en duurzame initiatieven, zoals het behalen van het Green Key-label in 2024 en het streven naar klimaatneutraliteit tegen 2050. “We hebben een plan voor de komende tien jaar waarin we erfgoed, duurzaamheid en de toekomst centraal stellen”, legt hij uit. Het gebruik van zonnepanelen en het evalueren van elk nieuw project volgens het GRO-label zijn al belangrijke stappen in die richting. 

Door duurzaam te werken, de lokale gemeenschap te betrekken en de toekomst van onze planeet te beschermen, wil de Plantentuin in lijn met de Reizen naar Morgen-visie bijdragen aan een groene toekomst. Sinds de Plantentuin in 2014 een Vlaams Agentschap werd en ze hun masterplan begonnen uit te rollen, is de ontwikkeling van een toekomstgerichte benadering een belangrijke pijler geworden. De toetreding tot het Reizen naar Morgen-netwerk paste dan ook perfect bij deze visie. Koen heeft daarbij een goede tip voor andere organisaties: “Het is belangrijk om goed te luisteren naar je bezoekers en partners. Zo kan je inspelen op hun diverse behoeften en mee het verschil maken.”
 

Kijken naar een duurzame toekomst

Dit artikel verscheen in het Riebedemie-magazine 2025-01.