De Reizen naar Morgen-broeikas: waar ideeën kunnen groeien door kruisbestuiving

Welkom in de Broeikas. In deze interactieve sessie op het Reizen naar Morgen-congres boog een diverse groep gesprekspartners zich over een concrete uitdaging om zo prille Reizen naar Morgen-ideeën als kwetsbare zaadjes onder de lamp te leggen. Dit vanuit de gedachte dat collectieve kennis kan helpen om deze zaadjes te laten ontkiemen. In deze workshop was er ruimte om met anderen te brainstormen, eventuele vragen voor te leggen, ideeën te concretiseren en te verfijnen en volgende stappen te bepalen. Samen met potentiële partners bespraken de deelnemers in deze open space hoe ze dit zaadje tot een heuse Reizen naar Morgen-boom kunnen doen uitgroeien.

De broeikas start met een kennismaking, waarbij de deelnemers aangeven waar ze naar op zoek zijn. Zo is Ines De Vos van Little Harry, een productiehuis voor kunst, cultuur en erfgoed, op zoek naar concepten om erfgoed en toerisme te combineren. Sander Dragt, medewerker duurzame landbouw en duurzaam ondernemen van het landschapspark de Merode, werkt op het kruispunt van toerisme, natuur, landbouw en economie. Hij zoekt naar inspiratie om aan de hand van Reizen naar Morgen nieuwe ideeën te ontwikkelen voor dit kruispunt.

Broeikas workshop Reizen naar Morgen congres

Twee verwachtingen komen duidelijk naar voren. Enerzijds willen de deelnemers inspiratie opdoen om eigen ideeën verder te kunnen ontwikkelen of om nieuwe concepten te ontwikkelen. Anderzijds is er de wens om te kunnen netwerken met het oog op toekomstige samenwerking. Kortom, de deelnemers zijn op zoek naar gelijkgestemden die Reizen naar Morgen in de praktijk willen waarmaken.

Jan Kestens van camping het Zilvermeer en Benoit Verbeiren van Muntuit vzw hebben een concrete vraag voorbereid voor de broeikas. Camping het Zilvermeer heeft jaarplaatsen, seizoensplaatsen en toeristische plaatsen. Dit maakt van de camping een bestemming waar bewoners, bezoekers en ondernemers met elkaar samenleven. Vanuit die bijzondere relatie wil Jan ideeën ontwikkelen, waarmee het Zilvermeer haar sociale en maatschappelijke rol kan versterken aan de hand van de Reizen naar Morgen-principes.

Broeikas workshop Reizen naar Morgen congres

Muntuit vzw is een sociaal-culturele organisatie die gemeenschapsmunten ontwikkelt en promoot. Gemeenschapsmunten verbinden mensen en groepen, en waarderen burgers voor hun vrijwillige inzet. Benoit werpt de vraag op of een gemeenschapsmunt zinvol zou kunnen zijn binnen het toerisme in Vlaanderen. Een lokale munt zou activiteiten en acties kunnen koppelen aan wandel- en fietsroutes, maar het wordt pas echt interessant als het ook bezoekers in contact kan brengen met locals.

De deelnemers verdelen zich op basis van hun persoonlijke interesse over deze twee vragen. Binnen elke groep worden inzichten aangereikt om de ideeën verder te laten ontkiemen. Jan en Benoit geven op het einde aan dat de inzichten hun oorspronkelijke ideeën verder kunnen verfijnen. De andere deelnemers zijn door de gesprekken geïnspireerd door de diversiteit aan nieuwe inzichten tijdens het groepswerk. De Reizen naar Morgen-broeikas lijkt zo een vaste plaats te krijgen in toekomstige congressen.